Εξαγωγή δοντιού σε ασθενείς που λαμβάνουν Sintrom
Γενικά θεωρείται ασφαλής η εξαγωγή δοντιού εφόσον το INR είναι εντός θεραπευτικών ορίων (2-3.5) και ο βαθμός δυσκολίας εξαγωγής είναι μικρός. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή τοπικών μέτρων αιμόστασης.
Παρόλα αυτά, ειδικά όταν η εξαγωγή γίνεται σε συνθήκες ιδιωτικού ιατρείου για μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμάται η αντιπηκτική αγωγή την ημέρα της επέμβασης να διατηρείται σε επίπεδα με INR<2.
Γενικές οδηγίες που έχουν ως αποτέλεσμα μείωση κινδύνου αιμορραγίας είναι οι παρακάτω:
Μέτρηση INR την προηγούμενη ημέρα της εξαγωγής: - Εάν INR>3.5 αναβολή έως το INR να είναι εντός θεραπευτικών ορίων
- Εάν ΙΝR>2 τότε οδηγία για γεύμα με άφθονα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Κ (πχ. Σπανάκι, Μαρούλι) ή παράλειψη της δόσης Sintrom
- Εάν INR<2 κατά προτίμηση εξαγωγή την ίδια ημέρα της εξέτασης ή λήψη μικρής δόσης Sintrom για τον κίνδυνο θρομβώσεων από την ήδη υπάρχουσα υποθεραπευτική δόση
- Εφαρμογή τοπικών αιμοστατικων μέτρων και εφόσον δεν υπάρχει αιμορραγία επανέναρξη Sintrom 4-6 ώρες μετά την επέμβαση
Σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης θρομβοεμβολικής νόσου (πχ. αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις παρά την αντιπηκτική αγωγή, μεταλλική βαλβίδα μιτροειδούς) ή όταν η εξαγωγή αφορά έγκλειστο δόντι ή είναι μεγάλης δυσκολίας τότε η καλύτερη προσέγγιση είναι διακοπή Sintrom δύο ημέρες πριν και έναρξη ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους. Η ηπαρίνη θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες της εξαγωγής, παράλληλα με Sintrom, ώστε να επιτευχθούν και πάλι θεραπευτικά όρια INR.