Μέτρηση anti-Xa στην εγκυμοσύνη
Η εξέταση anti-Xa είναι μία εργαστηριακή μέθοδος που εκτιμά την αναστολή του ενεργοποιημένου παράγοντα Χ (Χα) από την αντιθρομβίνη, στο σημείο ακριβώς που δρα η ηπαρίνη ώστε να έχει αντιπηκτική δράση.
Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη στην εγκυμοσύνη σε θεραπευτική δόση λόγω ιστορικού θρομβοεμβολικής νόσου (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση στα κάτω άκρα, πνευμονική εμβολή, άλλη θρόμβωση) ή γυναίκες που έχουν μεταλλικές καρδιακές βαλβίδες, ενώ άλλες γυναίκες λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή σε προφυλακτική δόση λόγω κινδύνου δημιουργίας θρόμβωσης κατά την κύηση ή τη λοχεία (αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, κληρονομική θρομβοφιλία, κιρσοί κάτω άκρων, άλλοι παράγοντες κινδύνου).
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ : 0.6-1.2 IU/ml
ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΟΡΙΑ : 0.2.-0.4 IU/ml
Τα παραπάνω όρια συνήθως αφορούν τη ρύθμιση της ενοξαπαρίνης (Clexane), ωστόσο σε άλλες ηπαρίνες όπως τινζαπαρίνη (Innohep) τα κατώτερα όρια προφύλαξης είναι χαμηλότερα σε επίπεδα 0.1IU/ml.
Αυστηρά η μέτρηση πρέπει να γίνεται 4 ώρες μετά τη χορήγηση της χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης ώστε το αποτέλεσμα να είναι αξιολογήσιμο.
Παρόλο που η ρύθμιση της δόσης της ηπαρίνης υπολογίζεται σύμφωμα με το σωματικό βάρος, ειδικά στις έγκυες όπου υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους λόγω αύξησης του πλάσματος στο αίμα σε ορισμένες περιπτώσεις η αγωγή δε μπορεί να ρυθμιστεί με ασφάλεια γι’ αυτό και στην εγκυμοσύνη η παραπάνω εξέταση είναι πολύτιμη. Εκτός από την παρακολούθηση της δόσης κατά την κύηση με anti-Xa, είναι σημαντική η μέτρηση πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού ώστε να εκτιμηθεί πριν από πόσες ώρες πρέπει να γίνει διακοπή της αγωγής ώστε να ακολουθήσει ο φυσιολογικός τοκετός ή η καισαρική τομή με τη λιγότερη δυνατή αιμορραγία καθώς και για να γίνει με ασφάλεια η επισκληρίδιος αναισθησία.
Άλλες μέθοδοι παρακολούθησης της αντιπηκτικής αγωγής στην κύηση όπως με θρομβοελαστογραφία, μέτρηση τιμών d-dimers, δεν έχουν επίσημα αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη σωστή ρύθμιση της δόσης παρά ορισμένες αναφορές στη βιβλιογραφία.