Ομάδα αίματος και κίνδυνος θρόμβωσης

Μπορεί να έχετε διαβάσει ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Μάλιστα πολλοί διατροφολόγοι λαμβάνουν υπόψη την ομάδα αίματος σε σχέση με το μεταβολισμό των τροφών, εντάσσοντας περισσότερα λαχανικά στην ομάδα Α σε σχέση με την ομάδα Ο όπου επιτρέπουν την κατανάλωση κρεατικών. Μήπως τελικά αυτή η πρακτικκή προστατεύει και για άλλους παράγοντες;

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν υψηλότερες τιμές παραγόντων πήξης και ειδικά του F-VIII και του παράγοντα Willebrand που αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεβικές και αρτηριακές θρομβώσεις. Όσοι έχουν ομάδα Ο έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των παραγόντων.

Δε σημαίνει ότι όσοι έχουν ομάδα Α θα πάθουν κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με μεσογειακή δίαιτα, άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και αποφυγή καπνίσματος είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα και πιθανόν να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην ομάδα αίματος πέρα από την ανάγκη να τη γνωρίζουμε για τον ενδεχόμενο μίας μετάγγισης.

Μοιράσου αυτό το άρθρο